Šta je proljetni umor i kako ga pobijediti

Prvi sunčani i topliji dani u godini asociraju nas na proljeće. Iako je to period kada nakon hladne i sumorne zime napokon sija sunce, temperature su u porastu, sve lista i cvjeta,  mi se osjećamo umornije nego ikada. Zbog čega?

Proljetni umor je zajednički naziv za razne simptome koji se javljaju dolaskom toplijih dana kada tijelo od nas zahtjeva veći nivo energije, jer se prilagođava vremenskim promjenama, dužim danima, višoj temperaturi vazduha… Također, tokom zime konzumiramo masnu i tešku hranu, premalo je sunčeve svjetlosti i fizičke aktivnosti, te i to u velikoj mjeri utječe na stanje u kojem se nađe čovjekov organizam. Simptomi proljetnog umora su: malaksalost, vrtoglavica, umor, pospanost, glavobolja, nekada i depresija. Prisutan je nedostatak energije i koncentracije, kao i dobrog raspoloženja te ljudi primjećuju da su manje efikasni prilikom obavljanja željenih aktivnosti.

Na svu sreću, možemo utjecati na ovo stanje.

Šetnja ili trčanje umjerenim tempom je odlično za podizanje energije u tijelu.  Joga, pilates, aerobik i slične discipline prema mnogim istraživanjima ne samo da podižu nivo energije u tijelu već utječu i na poboljšanje koncentracije, kao i samopouzdanja. Treninzi snage sa sporim pokretima i ne previše ponavljanja najbolji su pokretač nivoa energije.  Dnevna fizička aktivnost u trajanju od pola sata do sat vremena preporučuje se kao prevencija proljetnog umora.

 

Dakle, efikasni načini kojim možemo pobijediti stanje proljetnog umora su:

·         Provoditi više vremena na otvorenom

·         Hraniti se zdravije, unositi više voća i povrća koji sadrže vitamine i minerale

·         Hidrirati se

·         Vježbati kako bismo održali tijelo aktivnim, a u tome nam je najveći saveznik upravo FitPass

 

FitPass članarina je dovoljna za sve vaše potrebe jer vam omogućava da sa samo jednom  članarinom trenirate  u preko stotinu sportsko – rekreativnih objekata širom Bosne i Hercegovine. FitPass vam pruža mogućnost treniranja preko 40 disiplina, tako da izgovori ne postoje.

Naručite vaš FitPass i pobijedite proljetni umor.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.