Zašto je dobro trenirati zimi?

Kada temperature padnu vani, mnogi od nas se osjećaju kao da hiberniraju u zatvorenom prostoru i čekaju dok se ne vrate sunčani i dugi dani. Vježbanje je obično zadnja stvar na koju se fokusiramo, ali ako odlučite da se izborite sa hladnoćom i ostavite grijalice iza sebe, vidjet ćete da treniranje zimi mnogo doprinosi Vašem tijelu i umu.

Da bismo u potpunosti shvatili kako se ljudi nose sa hladnoćom, moramo razumjeti homeostazu – ugrađeni mehanizam samoregulacije tijela koji održava stabilne unutrašnje uslove optimalne za preživljavanje.

Osnovna tjelesna temperatura čovjeka je 37 stepeni Celzijusa. Kako bi naše unutrašnje mašine radile nesmetano i postigle homeostazu, tijelo preferira rad na ovoj temperaturi. Zauzvrat, kada smo pregrijani, znojimo se. Kad nam je hladno, drhtimo. Znojenje ne rasipa energiju – to je samo način da se naša tijela ohlade. Međutim, drhtanje zahtijeva energiju i proizvodi toplinu: u hladnom okruženju, u mirovanju, sagorijevamo više kalorija nego na normalnim temperaturama. Pogledajmo nekoliko benefita koje nosi treniranje u zimskim danima:

 

Pojačajte svoj imuni sistem

Kako nas sve čvršće steže zima, virusi postaju uobičajena pojava, i samo rijetki izbjegnu da ih prehlada i gripa teško ne pogode. Vježbanje ne samo da će Vam pomoći da se izborite sa svim simptomima prehlade i gripe, već će i smanjiti vjerovatnost da se zarazite. Imuni sistem će raditi jače i bit će spremniji da se bori protiv stranih osvajača i njihovih neugodnih simptoma.

 

Poboljšava raspoloženje

Zimski blues ili profesionalno poznat kao Sezonski Afektivni Poremećaj (SAP) jeste kada se osjećate loše i tužno uprkos svim prazničnim veseljima. To se dešava zbog kraćih dana i zato što Vaše tijelo i um ne dobivaju mnogo endorfina i svjetla.
Trening može poboljšati Vaše raspoloženje u bilo koje doba godine, ali ima posebno jak učinak tokom zime. Istraživanja su pokazala da dobro urađen trening može imati čak do četiri puta bolji učinak nego antidepresivi kod osoba koje boluju od depresije. Osim što je ovo jedan od najefikasnijih pojačivača raspoloženja, izlazak na svjež zrak po hladnom vremenu može pomoći u obnavljanju nivoa vitamina D u našem sistemu. Postoji razlog zašto se zove vitamin Sunca. Iako postoji limitiran broj namirnica koje Vašem tijelu mogu obezbjediti vitamin D, najlakši izvor je izlaganje kože sunčevoj svjetlosti.

 

Odlična kardiovaskularna vježba

Hladno vrijeme tjera Vaše tijelo da radi više tokom treninga, a to se odnosi i na Vaš kardiovaskularni sistem. Kako srce radi jače da pumpa krv kroz tijelo tokom vježbanja po hladnom vremenu, ovaj osnažujući trening pomaže u održavanju zdravlja srca u vrhunskoj formi.
Redovni kardio treninzi mogu ojačati Vaš srčani mišić, te pripremiti tijelo za sve teške treninge koji Vas čekaju u budućnosti, te također pomoći sa stresom.

 

Izbjegnite zimsko debljanje

U hladnim mjesecima je tako lako okrenuti se utješnoj hrani, jer čini da se osjećamo bolje, barem na kratko. Zbog toga je zima poznata kao sezona debljanja jer se prosječna osoba udeblja oko 4 kg tokom ovih mjeseci. Kada je hladno, naše tijelo žudi više za ‘’težom’’ hranom kako bi akumuliralo više masti kao način regulacije unutrašnje tjelesne temperature. Trening snage i ishrana će Vam pomoći da bolje upravljate svojom težinom i održavate svoje tijelo u formi.
Prema istraživanjima, Vaše tijelo sagorijeva više kalorija u periodu zime jer mora više raditi da bi održalo stabilnu temperaturu. Iako sagorijevanje kalorija varira sa tjelesnom masom svake osobe i ekstremnom temperaturom, to može biti dobra motivacija da izvučete najviše iz svojih treninga.

 

Maksimalan dotok zraka

Hladnoća uzrokuje da vaše tijelo nastavi sa suptilnim prilagođavanjima: krvni sudovi se sužavaju, a srce i pluća teže rade. Ovo pomaže poboljšanju aerobne funkcije Vaših mišića, što znači da oni primaju više kisika tokom vježbanja. Studija na životinjama koju je sproveo Univerzitet Northern Arizona sugeriše da možete povećati Vašu brzinu trčanja na duge staze za 29%.

 

Zimsko vrijeme Vam daje priliku da isprobate aktivnosti koje možda niste iskusili ranije, stoga učinite nešto dobro za sebe ove zime i motivišite se na trening uz Fitpass karticu jer možete sebi omogućiti lagan pristup za rekreaciju u čitavoj Bosni i Hercegovini!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.